Resultaten van de CliftonStrenghts
Maak kennis met het CliftonStrengths asessment, waarmee een ieders unieke talenten in kaart gebracht worden. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis achter de resultaten van het CliftonStrengths asessment, en onthullen we hoe deze inzichten als een kompas kunnen dienen voor persoonlijke groei en professioneel succes.
Lees meerZodra je het CliftonStrengths-asessment hebt afgerond, ontvang je direct de resultaten via de mail.
De belangrijkste uitkomsten van de CliftonStrengths-finder test zijn als volgt:
- De Top 5 CliftonStrengths-talenten. Voor een volledig beeld kijken we ook naar de gehele top 10.
- De Bottom 5 CliftonStrengths-talenten. Dit betreft de laagste 5 talenten van de 34.
- De verdeling van de vier domeinen. De talenten zijn onderverdeeld in de vier domeinen 'Uitvoeren, Beïnvloeden, Relatie bouwen en Strategisch denken'.
We zullen de bovenstaande drie elementen van de uitslag van de CliftonStrengths Finder asessment nader toelichten op deze pagina.
Alle 34 talenten
De CliftonStrengths theorie bestaat uit 34 talenten en de uitkomst laat je zien in welke volgorde deze staan. De hoogste talenten passen het beste bij je en de laagste talenten het minst. Inzicht krijgen in je top talenten laat zien waar je goed in bent, wat je natuurlijk afgaat en waar je energie van krijgt. Inzicht in je onderste talenten laat zien waar je minder goed in bent, wat je minder natuurlijk afgaat en wat je energie kost.
"Je presteert het beste als je vanuit je talenten werkt".
Top 5 talenten
Je presteert het beste als je vanuit je talenten werkt. De CliftonStrengths top 5 laat zien welke talenten dat zijn. Deze talenten zijn voor jou vanzelfsprekend, gaan je makkelijk af en leveren je energie op. Als je in staat bent deze talenten te ontwikkelen dan worden het je sterke punten. De talenten hebben onderling ook weer een versterkende invloed op elkaar. De combinatie van deze talenten bepaalt uiteindelijk hoe je het liefst werkt vanuit je talenten.
Low 5 talenten
De laagste 5 talenten zijn de talenten waar je het minst mee hebt en die eerder energie kosten dan dat het energie oplevert. Het advies is om deze talenten te mijden (niet doen) en vnauit andere talenten te werken. Mocht je toch vanuit deze talenten moeten werken dan moet je er van bewust zijn dat het je niet makkelijk af zal gaan en relatief veel energie zal kosten.
De vier domeinen
De 34 talenten thema's van de CliftonStrengths zijn onderverdeeld in de vier domeinen 'Uitvoeren, Beïnvloeden, Relatie bouwen en Stratgeisch Denken'. Deze vier domeinen zijn te herleiden naar de basis van de theorieën van Carl Gustav Jung en te vertalen in de werkwoorden 'Doen, Willen, Voelen en Denken'. Lees ook het artikel waarin de vier domeinen praktisch worden uitgelegd.
Domein uitvoeren
De talententhema's behorende bij het domein 'uitvoeren' zijn: Prestatiegerichtheid, Discipline, Organisatievermogen, Focus, Overtuiging, Verantwoordelijkheidsbesef, Onpartijdigheid, Hersteldrang en Berhoedzaamheid. Al deze talenten thema's hebben betrekking op hoe je dingen 'uitvoert c.q. doet'. Iemand met talenten uit het domein 'uitvoeren' in de top 5 zal doorgaans bekend staan als een 'doener'.
Domein beïnvloeden
Het domein 'Beïnvloeden' bestaat uit de talenten Actiegerichtheid, Maximalisering, Sturingskracht, Zelfverzekerdheid, Communicatie, Significantie, Competitie en WOO (Winning Others Over). Deze thema's hebben betrekking op het beinvloeden van anderen en worden geassocieerd met het werkwoord 'willen'. Iemand die thema' uit het domein beïnvloeden in zijn talenten top 5 heeft, is doorgaans in staat andere mensen te beïnvloeden of aan andere mensen zijn of haar wil duidelijk te maken.
Domein relatie bouwen
De talententhema's behorende bij het domein 'Relatie bouwen' zijn: 'Aanpassingsvermogen, Saamhorigheid, Verbondenheid, Individualisering, Aanmoediging, Positivisme,Empathie, Relatievorming en Harmonie'. Het passende werkwoord hierbij is 'voelen' en iemand die talenten thema's van het domein' Relatie bouwen' in zijn of haar talenten top 5 zijn vaak goed in het bouwen van relaties met mensen of het aanvoelen van mensen.
Domein strategisch denken
De talententhema's van het domein 'Strategisch denken' zijn: 'Analytisch, Input, Contextueel, Intellect, Toekomstgerichtheid, Leergierigheid, Ideeënvorming en Strategisch'. Talenten thema's uit het domein 'Strategisch denken' hebben betrekking op de manier waarop iemand met zijn gedachten omgaat. Als de talenten thema's uit het domein Strategisch Denken vertegenwoordigd zijn in iemand zijn of haar top 5 dan zal deze persoon eerder als een 'denker' bekend staan.
We sturen alleen content als we denken dat het de moeite waard is om te delen.